Doç. Dr. Handan Tokmak

Site 1. rengi

Site 2. rengi

Topbar rengi

Menü ikon

Menü hover

Menü arama

Footer rengi

Tasarım

MOLEKULER GORUNTULEME

Apple’ın AirPods ile başlattığı kablosuz kulakiçi kulaklık hareketini diğer şirketler de izliyor. Şu anda en büyük rakibi Samsung kadar, birçok kulaklık ve aksesuar üreticisi de bu işe el atmış durumda. Bunlar içinden çarpıcı bir örnek ise Jabra Elite 65t. Yaklaşık bir aydır kullandığım ürünün detaylarını ve karşılaştırmasını bu incelemede okuyabilirsiniz

MOLEKULER GORUNTULEME

Moleküler görüntüleme, hastalıklarda oluşan hücre ve molekül düzeyindeki bozuklukların görüntülenmesidir. Böylece hücre fonksiyonunda oluşan değişikliklerin incelenmesi, hesaplanması, ayrıntılı tanımlanması mümkün olmaktadır.

 

Nükleer Tıpta moleküler görüntüleme birçok hastalıkta başarı ile kullanılıyor

Moleküler görüntüleme hücrede belli bir reseptör veya metabolitin işaretlenmesiyle  biyolojik süreçlerin  görüntülenmesini ifade etmektedir. Moleküler görüntülemede önemli bir modalite olan PET, değişik RADYONUKLID ajanların kullanımı ile tümör biyolojisinin farklı özelliklerinin değerlendirilmesini olanaklı kılmaktadır. Tümör dokusuna özgü işaretleyiciler tanıda ve hedefe yönelik tedavi stratejilerinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu derlemede PET görüntülemede kullanılan F-18 FDG ve diğer yeni ajanlar genel özellikleriyle ele alınmakta ve moleküler görüntülemenin tedaviye dönük gelişim prensipleri aktarılmaktadır.

 

Kanser, kalp ve beyin hastalıkları başta olmak üzere çok çeşitli hastalık gruplarında moleküler görüntüleme yöntemleri kullanılmakta, kullanım alanı özellikle kanserde giderek artmaktadır.

MOLEKULER GORUNTULEME yontemleri ile kanserli dokunun varlığı, vücuttaki yayılımı, tedavi sonrası ne oranda yanıt alındığı, hastalığın nüks edip etmediği saptanabilmektedir.
Kalpte; sinsi kalp hastalığının varlığını saptamak, kalp krizi geçirenlerde canlı kalp dokusu alanını belirlemek mümkün olmakta, kalp hastalığı risk grupları ayırt edilebilmektedir.  [bütün]
Akciğerde; bazen ani ölümlere yol açan akciğer damar tıkanıklığının (pulmoner emboli) varlığı ve hastalığın yaygınlığı saptanabilmektedir.
Beyinde; bunamanın erken saptanmasında ve bunamaya yol açan farklı hastalıkların ayırt edilmesinde, sara hastalığında hastalıklı bölgenin ve hastalık yaygınlığının saptanmasında kullanılmaktadır.
Tiroitte; zehirli guatra (hipertiroidizim) yol açan aktif tiroid bezi odağının saptanmasında, kanser riski taşıyan tiroid odaklarını incelemede yararlanılmaktadır.
Kemik ve eklem hastalıklarında; hastalığın tüm vücut dağılımının değerlendirilmesinde, kemiklerde oluşan iltihabi hastalıkların ve protezlerde oluşabilen iltihapların saptanmasında yararlanılmaktadır.
Böbrekte; böbrek taşlarının verdiği hasarın saptanmasında, çocukluk çağında idrar yollarından böbreğe kaçışın saptanmasında ve böbrek oluşabilecek hasarın varlığı ve şiddetinin değerlendirilmesinde, böbrek nakli sonrası böbreğin nasıl çalıştığının tespitinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Sık rastlanan bir durum olan ve başka bazı hastalıklarla karışabilen reflü hastalığının varlığı (yemek borusuna mide içeriğinin geri kaçması) kolayca saptanabilmektedir. Gözyaşı kanal tıkanıkları, tükürük bezi hastalıklarında da yararlanılmaktadır.

Moleküler görüntülemelerde çoğunlukla bilgisayar yardımı ile hesaplamalar ve ölçümler de yapılabilmekte, sayısal verilerle daha objektif değerlendirme ve tedavi sonrası karşılaştırmalar yapılabilmektedir. Tüm bu incelemeler hastaya zarar vermeden (non-invaziv) ve kolayca tüm yaş gruplarında uygulanabilmektedir. Kullanılan radyasyon miktarı oldukça düşüktür. Ancak önlem olarak acil durumlar dışında hamilelere uygulanmamaktadır.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Doç. Dr. Handan Tokmak