Doç. Dr. Handan Tokmak

Site 1. rengi

Site 2. rengi

Topbar rengi

Menü ikon

Menü hover

Menü arama

Footer rengi

Tasarım

Karaciğer Kanseri Tedavisinde Yeni Umut Mikroküre Tedavisi

10.10.2018
6
Karaciğer Kanseri Tedavisinde Yeni Umut Mikroküre Tedavisi

Karaciğer Kanseri Tedavisinde Yeni Umut Mikroküre Tedavisi

Karaciğer kanserinde kullanılan mikroküre tedavisinde, karaciğerin kendine özel damarlanması kullanılarak, radyasyonun doğrudan kanserli dokunun içerisine verilmesi sağlanıyor.

Son yıllarda başarıyla uygulanan bu yöntem karaciğer kanseri hastalarına büyük bir umut vaat ediyor.

Karaciğerin kendi dokusundan kaynaklanmış veya başka organdan sıçramış (metastaz) tümörlerde ilk seçenek cerrahi tedavidir. Liv Hospital İstanbul Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Adem Uçar, cerrahi şansı bulunmayan, kemoterapi ile de yeterli yanıt alınamayan hastalarda mikroküre tedavisinin son yıllarda başarı ile uygulandığını belirterek, kişilerde karaciğerin büyük bölümü tümör ile kaplı olmasına rağmen kan testleri normal sınırlarda ise bu tedavinin uygulanabileceğini söylüyor.

Gastroenteroloji, karaciğer cerrahisi, onkolojik cerrahi, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp ve radyoloji uzmanlarının bulunduğu tümör konseyinde hastanın tüm yönleriyle değerlendirilerek tedavi kararının verilmesi gerektiğini açıklayan Doç. Dr. Uçar, yöntemin nükleer tıp ve girişimsel radyoloji uzmanları tarafından uygulandığını belirtiyor ve şunları söylüyor: “Tedavi iki aşamada tamamlanıyor. İlk basamak test aşamasıdır. Kasık atar damarından ince borular ile girilerek karaciğer damarına ulaşılır. Test enjeksiyonu yapılarak mikrokürenin tümör tarafında hangi oranda tutulduğunu, akciğer, mide, bağırsaklar ve pankreasa kaçak olup olmadığı araştırılır. Doz hesabı yapılır ve Kanada’dan mikroküre siparişi yapılır. İkinci basamak ise tedavi basamağıdır. Yine kasık atardamarından karaciğer damarına ulaşılır. Hesaplanmış mikroküre dozu enjekte edilir. Hasta tedavi sonrası bir gün hastanede takip edilir. Bir haftaya kadar süren hafif ile orta derecede halsizlik, ağrı ve mide bulantısı dahil bazı grip semptomlarına benzer yan etkileri oluşabilir.”

Hangi tedavilerle kombine edilebilir? Mikroküre tedavisinin sonuçları nasıldır?

Mikroküre tedavisi kemoterapi ile kombine edilebildiği gibi tedavi sonrası cerrahi operasyona uygun hale gelen hastalar mevcuttur. Kemoterapiye gelişebilecek direnç noktasında mikroküre tedavisi karaciğer kanseri hastalarında bir üst basamak tedavi olarak sunulabilir. Geçmiş tecrübelerimiz ışığında hastalığın evresi ile yakın ilişkili olmak üzere karaciğerin kendi dokusundan çıkan tümörlerde 1,5 seneye, metastatik hastalıklarda 2-3 seneye ulaşan sağ kalım avantajı sunuluyor.

HEDEFE TESLİM AKILLI RADYOAKTİF MİNİK KÜRELER

Karaciğer kanserlerinin radyoaktif maddelerle tedavisi yeni ve hızla yaygınlaşan bir tekniktir. Daha önce alternatif tedavi olmadığı için umutsuzca kaderine terkedilen hastalara umut olan yöntem hakkında Liv Hospital İstanbul Nükleer Tıp ve Moleküler Uzmanı Doç. Dr. Handan Tokmak, bilgi veriyor.

Y90 mikroküre tedavisi nedir?

Mikroküreler çok küçük boyutlu küreciklerdir. Bu küreciklerin içerisine Yitriyum-90 (Y-90) denilen radyoaktif bir madde konularak kanserli dokunun içerisine bu kürelerden milyonlarcası gönderilerek dokunun ışınlanması sağlanır. Böylece çok yüksek oranda radyasyonu kanser dokusu içerisine verebilir ve kanserin ortadan kaldırılabilmesini sağlar.

Y90 mikroküreler nasıl etki eder?

Bu tedavi yöntemiyle karaciğerin kendine özel damarlanması kullanılarak radyasyon doğrudan kanserli dokunun içerisine verilir. Böylece diğer normal dokular radyasyon ışınlarından etkilenmez.

Y90 mikroküre tedavisi öncesinde nasıl bir tıbbi hazırlık gerekir?

Hasta tümör konseyinde değerlendirilerek tedaviye uygunluğu incelendikten sonra, hastadan ilave bazı kan testleri ve PET/BT görüntülemesi yapılarak canlı tümör dokusu tedavi öncesi değerlendirilir. Daha sonra hastalara radyoloji bölümlerinde anjiogram denilen işlem yapılarak karaciğerdeki kanserli dokuların ve karaciğer damarlarının haritası çıkarılır. Y90 ile işaretli mikrokürelerin karaciğer dışına çıkmaması gereklidir. Bu ilk işlem ile karaciğer dışına çıkıp çıkmadığına bakılır.

Y90 mikroküre tedavisinin avantajı nedir? 

Radyasyonun doğrudan hedefe yönelmesi, diğer bölgelerin radyasyondan etkilenmemesi,  diğer tedavi yöntemleriyle kombine edilerek kullanılabilmesi önemli avantajlarıdır. En büyük avantajı, kemoterapide görülen yıpratıcı sistemik yan etkilerin görülmemesidir. Ayrıca kemoterapi, kemoembolizasyon veya cerrahi tedavi uygulanmış hasta gruplarında da rahatlıkla uygulanabilir.

Tedaviden sonra neler yapılır?

Tedaviden sonra hastalar genellikle 1 veya 2 gün hastanede yatarlar. Karaciğer içerisine verilen Y90 mikrokürelerin dağılımını görmek için sintigrafi çekilir. Radyoaktif madde verildiği için ilk 24 saat bazı küçük önlemler alınması gerekir. Gerekirse bazı kan testleri yapılır ve hasta en güvenli şekilde taburcu edilir.

Tedavi edilen kişi evine ne zaman dönebilir?

Normal şartlarda hasta eve döndükten sonra radyasyonla ilgili bir önlem alınmasına gerek yoktur ve bu kişiler birkaç gün içerisinde işlerine başlayabilirler.

Yöntemin yan etkileri var mıdır?

Diğer bütün tedavilerde olduğu gibi mikroküre tedavisinin de bazı yan etkileri olabilir. Kişide karın ağrısı ve bulantı görülebilir. Ancak çok kısa sürer ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Bazı hastalarda hafif ateş ve yorgunluk da görülebilir

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Doç. Dr. Handan Tokmak